Kategorier
Allmänt

Lär barnet vikten av tandvård tidigt

Många föräldrar tar för lättsamt på barnets tänder. Detta då man tänker att det kommer nya sådana. Så är det, men det stämmer ändå inte. Barnet har en uppsättning av mjölktänder som kommer att lossna och ersättas av permanenta sådana. Detta innebär emellertid inte att tänderna och problem med dessa kommer att upphöra. Det finns en stor risk att exempelvis en infektion skapad av karies kan ha spridit sig till käkbenet – detta kan i så fall innebära skador på de permanenta tänder som sedan växer ut. 

Att lära barnet goda vanor är en del av uppfostran. Det gäller i allra högsta grad för tänder och tandvård. Ett barn ska få en vana i att tänderna borstas två gånger om dagen: under morgonen – efter frukost – och efter kvällsmålet – innan läggning. Tandborstningen ska ske i två minuter: en minut på ovansidan och en på den nedre. Ställ gärna en timer för att få bättre kontroll. 

Det kan vara svårt och det kan vara en kamp för att lyckas integrera tandborstning som en del av den dagliga rutinen. Munnen är känslig och många barn upplever att tandborstningen är såväl obehaglig som lite kränkande. Det finns några tips som kan underlätta detta: 

  • Räkna tänder. Börja med att räkna alla tänder tillsammans med barnet. Gör detta så att ditt barn får hänga med och lära sig hur många som finns. Kolla alltid – och uppmärksamma! – om en ny tand börjar titta fram. 
  • Sagostund. Berätta en liten saga medan du borstar. Det kan handla om tandtroll som bor i munnen, det kan handla om att det kanske gömmer sig tomtar därinne – allt som kan vara spännande och intressant hjälper. Använd fantasin! 
  • Barnet borstar dina tänder – du borstar barnet. Barn kan själv, eller hur? Låt barnet hjälpa dig med din tandborstning om du får borsta barnets tänder. En rimlig kompromiss som går hem hos de flesta. Du kan även dela upp så att barnet får borsta sina tänder efter att du borstat – noggrant. Det brukar fungera. 

Föregå med gott exempel

Att du, utöver att borsta tänderna på barnet och skapa sunda rutiner, även ska gå till tandläkaren är givet. Barn får, med regelbundna intervaller om kanske vartannat år, en kallelse från tandläkaren där en kontroll genomförs. Se till att gå på dessa. Där kan man upptäcka eventuella hål på ett tidigt stadie och man kan dessutom se om tänderna växer som de ska. Svensk tandvård är gratis för barn och det finns således inga ursäkter till att inte ge barnet bästa möjliga förutsättningar till ett liv med friska och fräscha tänder. 

Tänk även på att barn gör som man själv gör och inte som man säger. Föregå med gott exempel. Låt barnet se att du själv tar hand om dina tänder och att att du talar om vikten av att gå till en tandläkare. Avdramatisera hela processen. Var det länge sedan du senast besökte en mottagning så är det dags att boka in ett besök. Även om det kostar pengar i vuxen ålder så handlar det om en investering. Ju snabbare man upptäcker – och åtgärdar – ett problem desto billigare blir det i det långa loppet. Det är de stora, akuta besvären som kostar pengar. 

Dessutom så råder en fri prissättning hos tandläkare. Det innebär att kostnaden kan variera dem emellan och att du kan dra nytta av detta genom att undersöka prisbilden. Många tar för givet att det är extremt dyrt. Så är inte fallet: du kan själv undersöka och hitta en tandläkare vars pris ligger på en nivå som passar dig. En sak står klar: du som förälder kommer inte att se några nya tänder växa ut. Se till att ta hand om den uppsättning du har och se till att lära ditt barn vikten av korrekt tandvård.