Kategorier
Nöje

Museum Stockholm – vanliga frågor 

Vilket är det museum i Stockholm du gillar allra mest? Det finns en väldigt stor spännvidd i svaren man får på denna fråga. En del älskar Nationalmuseum, andra föredrar Moderna museet, vissa drar sin lans för Sjöhistoriska – medan andra vill hissa upp exempelvis Tekniska, Medelhavs- eller Vasamuseet som sina givna favoriter.

 Två saker kan sägas om detta: 1) smaken är som baken och 2) vilken tur man har som har en sådan kulturell skatt i vår svenska huvudstad där man till humana priser kan ta del av exempelvis konstsamlingar av yppersta världsklass! 

I den här texten ska vi titta lite närmare på denna fråga och ge lite mer information, tips och råd om olika museer i Stockholm. Förhoppningsvis kan vi genom att svara på några vanliga frågor lotsa dig fram till dörrarna till din blivande favorit. 

Kostar det pengar att besöka ett museum i Stockholm? 

Vissa museer tar inträde – exempelvis Fotografiska – och andra museer har fri entré. Det finns också många museer som låter barn och ungdomar – upp till 19 år – gå in gratis eller till ett lägre pris. 

Finns det museer för både barn och vuxna? 

Att ta med barnen på ett museum i Stockholm kan vara en utmaning. Det finns emellertid några exempel på museer som passar lika bra för barn som för vuxna. Tekniska är en given favorit gällande detta. Några mil utanför stan – i Bålsta – finns också Åbergs Museum. Ett museum skapat av Lasse Åberg där han visar sina samlingar av både popkonst och Disney-föremål. Där finns även lekparker och olika kreativa rum som trängs tillsammans med rekvisita från hans olika filmer. Ett riktigt bra museum för alla! 

Hinner jag besöka flera museer under en dag? 

Ja, med var beredd att sålla lite. Ett tips är att åka ut till Djurgården och besöka Museiparken. Där finns Idrottsmuseet, Polismuseet, Tekniska, Sjöhistoriska och Etnografiska Museet bredvid varandra. På andra sidan hittar du både Vasamuseet och Nordiska Museet. Bekväma skor rekommenderas!